Scroll Top

Andere vormen van oedeem

Venous oedeem

Veneus oedeem ontstaat door een slecht werkend adersysteem in de benen. Van het bloed in de aders wordt 90% naar het hart teruggepompt en 10% wordt door het lymfesysteem terug vervoerd naar de bloedbaan. Als de aders in de benen niet goed functioneren, kunnen ze het bloed niet goed terugpompen richting het hart. Het lymfesysteem krijgt dan meer te verwerken en kan het aanbod niet aan. Er ontstaat dan oedeem in voeten en onderbenen (met name rond de enkels). Dit wordt ook wel chronische veneuze insufficiëntie (CVI) genoemd. Veneus oedeem komt vaak voor. Het wordt vooral gezien bij ouderen, zwangere vrouwen en minder validen. De behandeling bestaat voornamelijk uit compressietherapie en oefentherapie. Het helpt om de kuitspier regelmatig aan te spannen en in beweging te blijven.

Posttraumatisch oedeem en postoperatief oedeem

De meest bekende vormen van oedeem zijn posttraumatisch oedeem en postoperatief oedeem. Posttraumatisch oedeem is zwelling die ontstaan is na een acuut trauma, zoals bijv. verzwikken van een enkel of bij een knieblessure. Postoperatief oedeem is zwelling in het gebied waar een medische ingreep plaats heeft gevonden, bijv. na operatie voor een knie-prothese.

Bij een goede vochtafvoer wordt de zwelling minder binnen een paar dagen en verdwijnt het vanzelf. Als het lymfestelsel de grote hoeveelheid vocht niet aan kan, blijft de zwelling langer aanwezig. Dit kan zorgen voor moeite met bewegen (stijfheid) en een pijnlijk, drukkend gevoel.

Posttraumatisch en postoperatief oedeem kunnen beide behandeld worden met oedeemfysiotherapie. De behandeling heeft een gunstig effect op het herstel en versnelt de terugkeer naar een normaal bewegingspatroon.

error: Content is protected !!