Scroll Top

Lymfoedeem

Lymfoedeem is een zwelling als gevolg van een ophoping van lymfe. De lymfevaten kunnen door beschadiging of afwezigheid van lymfevaten het lymfevocht niet meer goed afvoeren of het lymfesysteem heeft een slechte functie/overproductie.

Het kan aangeboren of een verworven aandoening zijn. Aangeboren (primair) lymfoedeem ontstaat doordat er te weinig lymfevaten zijn aangelegd zodat ze de toevoer van lymfe niet aankunnen.

Niet aangeboren (secundair) lymfoedeem treedt vooral op na een operatie waarbij lymfeklieren en lymfevaten worden verwijderd, dit zien we vaak bij de behandeling van kanker. Door bestraling of verwijdering van lymfeklieren gaat het lymfestelsel minder goed werken. Hierdoor kan lymfoedeem ontstaan. Dit kan snel na de behandeling zijn, maar ook nog jaren daarna.

Bij lymfoedeem kunt u klachten ervaren zoals: gevoel van zwaarte of spanning, een strak of moe gevoel, huidveranderingen, zwelling, tintelingen of prikkelende pijn.

De behandeling bestaat uit voorlichting en het geven van adviezen, manuele lymfedrainage, compressietherapie, taping en/of oefentherapie.

error: Content is protected !!