Scroll Top

Dry needling

Wat is dry needling?

Met behulp van een speciale techniek brengt de fysiotherapeut naalden in de spieren aan, die daardoor snel en langdurig ontspannen. Bij dry needling wordt een ‘droge’ (dry) acupunctuurnaald gebruikt. De fysiotherapeut spuit dus geen vloeistof in de spier.

Dry needling therapie is niet hetzelfde als acupunctuur. Bij acupunctuur worden vaak oppervlakkig meerdere naalden in het lichaam gezet, die daar enige tijd blijven zitten en invloed hebben op de ’energie’ in het lichaam. Bij dry needling wordt meestal één naald gebruikt, waarmee kortdurend de spier wordt geprikkeld. Dry needling werkt op specifieke punten, de zogenaamde ‘triggerpoints’ en is geen ‘energie’-behandeling. Een triggerpoint is een drukpijnlijke plek in een spier, die naast de lokale drukpijn, ook vaak pijn ‘op afstand’ veroorzaakt.

De behandeling is gericht op het uitschakelen van deze triggerpoints. Via het gericht aanprikken met een naaldje worden deze punten in de spier(en) ontspannen.

Het inbrengen van het naaldje voelt u bijna niet. Als het juiste triggerpoint aangeprikt wordt, spant de spier zich even kort aan. Dat geeft een soort ‘kramp’ gevoel. Daarna ontspant de spier zich meestal direct en kunt u gemakkelijker bewegen. Vaak voelt het behandelde gedeelte wel wat vermoeid of stijf aan, maar dat is meestal van korte duur. U krijgt van de fysiotherapeut oefeningen en gerichte adviezen mee om de verbeterde situatie bij te kunnen houden.

Indicaties

Bij de volgende vormen van pijn is dry needling zinvol:

  • Stijve spieren en gewrichten
  • Klachten van de nek, schouder, arm, (tennis)elleboog
  • Klachten van de lage rug, heup, bil- en beenspieren
  • Triggerpoints in spieren

 

Heb je last van pijnpunten in de nek-schouderspieren of pijn in het bil of kuit? Dan is Dry Needling misschien de juiste therapie voor je.  Neem gerust contact op met de praktijk en bel: 0515-540908 of 0514-602555. Vraag naar de mogelijkheden voor Dry Needling. 

Dry Needling valt onder de reguliere fysiotherapie en wordt vergoed in de aanvullende verzekering.

 

error: Content is protected !!