Scroll Top

Hyperventilatie

Wanneer u gespannen bent of angstig, kan uw ademhaling ontregeld raken. Dat noemen we vaak hyperventileren. Hyperventileren wil zeggen dat u te snel of te diep ademt. Dat is normaal als je je behoorlijk inspant. Maar niet als je rustig thuis bent. Angst en spanning kunnen ervoor zorgen dat uw lichaam in een stresstoestand raakt. Het is alsof het lichaam zich voorbereidt op inspanning. U gaat vanzelf sneller ademhalen en uw hart gaat sneller kloppen. Dat kan leiden tot hyperventileren.

Er is veel kennis beschikbaar over Hyperventilatie. Onze gespecialiseerde therapeut helpt u te ontdekken hoe u ermee om kunt gaan. Sinds 2010 is Anna Marca gespecialiseerd in de behandeling van hyperventilatie en vergelijkbare klachten. Zij heeft de 4-jarige opleiding Methode van Dixhoorn gedaan en past die toe in haar therapie. U kunt met uw vragen altijd bij haar terecht.

Als je in een angst-paniek of hyperventilatie aanval zit, dan kan dat voelen als een tunnel zonder eind. Maar aan het eind van elke tunnel is licht.

Op internet is veel te vinden over hyperventileren. De website van Thuisarts.nl geeft uitgebreide en betrouwbare informatie:

www.thuisarts.nl/te-veel-of-verkeerd-ademen/ik-adem-te-veel-of-verkeerd

Een goede folder voor patiënten is te vinden op: www.lumc.nl/patientenzorg/praktisch/patientenfolders/Hyperventilatie

De behandeling vraagt altijd om maatwerk. We kijken eerst goed naar wanneer u deze klachten heeft en geven uitgebreid uitleg over wat er dan in uw lichaam gebeurt. Samen kijken we welke oefeningen u dan in het dagelijks leven helpen om de klachten te verminderen en er goed mee om te kunnen gaan.

error: Content is protected !!