Scroll Top

Lipoedeem

Lipoedeem betekent letterlijk vet- en vochtophoping. Het gaat om een pijnlijke en chronische ziekte. Bij lipoedeem is er een stoornis in de aanmaak van vetweefsel. Bovendien is de afvoer van vocht via de lymfvaten niet optimaal. Het gevolg is een onderhuidse ophoping van vet(lip) en vocht(oedeem).

Als lipoedeem niet wordt behandeld, ontwikkelt zich vaak lymfoedeem (vochtophoping). Je spreekt dan van een liplymfoedeem ook wel lymfolipoedeem genoemd. Lipoedeem komt vaak voor in combinatie met spataderen en gaat gepaard met een zwak houdings- en bewegingsstelsel: zwakker bindweefsel en zwakkere spieren.

Afhankelijk van het ziektebeeld en vooral het stadium van het lipoedeem en uw hulpvraag kan de oedeemtherapeut u behandelen met oedeemtherapie. Met manuele lymfdrainage zorgt de oedeemtherapeut er dan voor dat het vocht beter wordt afgevoerd. Hierdoor vermindert meestal de pijn. Ook kan compressietherapie worden ingezet. Daarbij krijgt u vaak ook bewegingsoefeningen uitgelegd en het advies licht te sporten.

Bij lipoedeem en zeker in de combinatie met (lip)lymfoedeem zal er behandeld worden met manuele lymfdrainage.

error: Content is protected !!